il Mulino

Cover Ageing and Longevity

Buy:

book € 12,00
e-book € 6,49
Formato:  ePub
series "Farsi un'idea"
pp. 144, Brossura, 978-88-15-29563-7
publication year 2022

ISABELLA SAGGIO

Ageing and Longevity

Will We All Be Immortal?

Forever young! Whereas one’s official age is a question of mere arithmetic, the concept of ageing is fluid. Its definition is fluid, and so are its causes. Ageing is increasingly a matter of major importance from both an individual and a collective perspective. For centuries men and women have gulped down infusions and potions in an illusory quest for eternal youth. Today the elixir of long life is sought in our cells, as well as in lifestyle choices and environmental circumstances. The author focuses on six key questions: What does it mean to grow old? What are the genetic and contextual causes of ageing? What role do stem cells play in the ageing process? Can we change our DNA and turn back time? Does ageing necessarily involve greater fragility? Can healthy environments and lifestyles keep us young? The book provides an overview of ageing and longevity in the 21st century.

Isabella Saggio teaches Gene Therapy and Genetics at the Sapienza University in Rome.

Prologo
1. «Fast and furious». Come si studia l’invecchiamento?
Invito a cena con Tom Misteli a Boston.
La ricerca sull’invecchiamento.
Come si invecchia?
Come siamo arrivati alle conoscenze attuali?
2. La fine è l’inizio. Quanto c’entra il DNA?
Invito a cena con Daniela Rhodes.
I telomeri, parliamone.
I telomeri disfunzionali provocano malattie?
I telomeri sono indicatori di longevità?
3. L’esaurimento delle scorte. Le cellule staminali svolgono un ruolo nei processi di invecchiamento?
Invito a cena con Paolo Bianco.
Chi sono le staminali?
Dimmi che staminale ami e ti dirò chi sei.
Come si fa la terapia genico-staminale?
E ora, l’esaurimento delle scorte.
4. Si può agire sul DNA e portare indietro il tempo? E fermarlo?
Invito a cena con Carlos López-Otín.
La prima creazione.
La seconda creazione.
La terza creazione.
Gli organoidi.
5. No tu no. L’invecchiamento come fattore di fragilità
Invito a cena con Riccardo Cortese.
«First things first».
Le patologie tipiche dell’età anziana.
Perché il Covid ha colpito in modo particolare gli anziani?
6. L’ambiente e lo stile di vita possono tenerci giovani?
Invito a cena con Sidney Brenner.
Cominciamo dal metabolismo.
Il microbioma.
E se corro?
Conclusioni
Per saperne di più

See also

copertina Cinque domande sull'Italia
copertina Supersocietà
copertina L'Occidente e la nascita di una civiltà planetaria
copertina Figure di apocalisse