Cover On a Media Diet
series "Universale Paperbacks il Mulino"
pp. 176, Brossura, 978-88-15-25050-6
publication year 2014

MARCO GUI

On a Media Diet

Communication and Quality of Life

Work, study, leisure, information: via computers, television, smart phones and tablets, every day we spend an enormous amount of time looking at a screen. In the digital era does there exist a real danger of "media obesity", similar to the one involving excessive food intake? The author develops this analogy and identifies four potential remedies: curbing consumption, choosing higher quality content and relationships, avoiding the perils of multi-tasking and attention loss, and carefully managing the off-line/on-line balance of personal relationships.

Marco Gui teaches Sociology of Culture and Media at the Bicocca University in Milan.

Introduzione
I. Caratteristiche dell'«obesità di media»
1. Il ruolo crescente dei media nelle scienze sociali
2. Le tre ere mediali della modernità
3. La digitalizzazione: novità radicali o continuità?
4. La gestione dell'abbondanza mediale
5. Perché viviamo un periodo di «obesità di media»
II. Limitarsi
1. Il tempo passato con i media
2. Il sovraconsumo di TV
3. Il sovraconsumo di internet
4. I disagi fisici tipici della fruizione digitale
III. Scegliere
1. La crescita dell'offerta
2. Il telecomando: una sfida tecnologica alla nostra capacità di scelta
3. La scelta del contenuto in TV
4. La scelta del contenuto su internet
IV. Concentrarsi
1. Una premessa personale
2. In che senso i nuovi media sono distraenti
3. Il multitasking
4. Le interruzioni
5. Nuovi media e apprendimento
6. La lettura: un'attività insidiata dagli stimoli mediali
V. Relazionarsi
1. Relazioni e qualità della vita
2. Il ruolo della televisione
3. Uso di internet e vita sociale
4. I social network
5. Cosa fanno le relazioni online a quelle offline?
Conclusioni
1. Nuove competenze mediali
2. L'obesità mediale come problema sociale
Riferimenti bibliografici